Kapasite Raporu

Üretim yeri adresi ,çalışan sayısıyla birlikte Ticaret ve Sanayi odalarına tescilli, sınai firmaların (seri ve standart mamül imalatı yapanlar ile yer altı kaynaklarını çıkarıp işleyenler ve yazılım firmaları) ya da sanayi kuruluşu niteliği kazanan özel veya tüzel kişiliklerin irtibat bilgilerini, üretim konularını ve yıllık üretim kapasitelerini, teknolojilerini, makine parkını, kullandıkları hammaddeleri, sermaye ve istihdam bilgilerini ve benzeri konuları içeren, belli kriterlerden hareket edilerek Ticaret ve Sanayi odalarına eksper heyetince mahallinde yapılacak teknik inceleme sonucunda tespit edilmesiyle düzenlenen bir belgedir.

Kapasite Raporundan muafiyet söz konusu ise yetkili makamdan belge almak ya da Kapasite Raporu düzenlenemeyen, faaliyetler için odalarca düzenlenen Ekspertiz Raporunun firmalar tarafından alınması zorunludur.

Çevre İzin ve Lisans Belgesi alma zorunluluğu işletmelerin Çevre İzin ve Lisans yönetmeliği kapsamında değerlendirilmesi yapılırken kapasite raporlarında “Yıllık Üretim Kapasitesi” başlığı altındaki değerler esas alınmaktadır. Ancak, kapasite raporlarının düzenlenmesine ilişkin ilgili mevzuat uyarınca, sürekli çalıştırılma zorunluluğu bulunan çimento fabrikaları, seramik fabrikaları vb. işletmeler dışındaki tüm tesisler için yıllık üretim kapasitesi 8 saat 300 gün üzerinden hesaplanmakta olup, raporda kapasite hesabı 8 saat üzerinden yapılan ancak ilgili kurumdan alınan resmi belge ile vardiyalı olarak çalışan işletmeler için yıllık üretim miktarı hesaplanırken vardiya sayısının da dikkate alınması (kapasite raporundaki 8 saat üzerinden hesaplanan yıllık üretim miktarı ile vardiya sayısının çarpılarak yıllık üretim kapasitesinin belirlenmesi) gerekmektedir.

Kapasite Raporlarının Yenilenmesi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (T.O.B.B) onayıyla düzenlenen kapasite raporlarının geçerlilik tarihi 2(iki) yıldır.Geçerlilik tarihinin bitimine en geç iki (2) ay kala kapasite raporu yenileme talebinde bulunulmalıdır.

Kapasite Raporlarının İptali

İşletmelerin  faaliyet adreslerinin değişmesi ,başka bir kişiye devri,üretim faaliyetinin değişmesi ve/veya sonlanması gibi durumlarda tescil olunan odalara Kapasite Raporu İptal dilekçesi ile gerekçelerini sunarak ,kapasite raporlarını iptal ettirmeleri gerekir.