Emisyon,Atıksu Deşarj ve Gürültü İzinleri

 

Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği kapsamında belirlenmiş usul ve esaslar çerçevesinde işletmelerin çevre izin kapsamında alıcı ortama atıksu deşarj,çevresel gürültü,hava emisyon gibi etkilerinin değerlendirilmesi gerekmektedir.

Hava emisyon konulu çevre izni

İşletmelerin  faaliyeti sonucu atmosfere yayılan is, duman, toz, gaz, buhar ve aerosol halindeki emisyonları kontrol altına almak; insanı ve çevresini hava alıcı ortamındaki kirlenmelerden doğacak tehlikelerden korumaya; hava kirlenmeleri sebebiyle çevrede ortaya çıkan umuma ve komşuluk münasebetlerine önemli zararlar veren olumsuz etkileri gidermeye ve bu etkilerin ortaya çıkmasını engellemeye ilişkin ‘’Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği’’ usul ve esaslar belirlenmiştir.İşletmenin hava emisyon konusunda çevre iznine tabi olup olmadığı ise gerekli analiz ve ölçümler sonunda yetkili merciye yapılacak başvuru sonrasında değerlendirilecektir.

Muafiyet olması durumunda

Herhangi bir emisyon kaynağı bulunmayan tesislerde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvuru yapıldıktan sonra yerinde yapılan denetimler ile uygun bulunması halinde hava emisyon uygunluk yazısı alınmaktadır.

Atıksu deşarjı konulu çevre izni

Deşarj;Arıtılmış olsun olmasın, atıksuların doğrudan veya dolaylı olarak alıcı ortama (sulamadan dönen drenaj sularının kıyıdan veya uygun mühendislik yapıları kullanılarak toprağa sızdırılması hariç) veya sistemli bir şekilde yeraltına boşaltılmasını ifade etmektedir.

İşletmelerin faaliyeti sonucu oluşan prosesten kaynaklı ya da evsel atıksuların evsel ,endüstriyel atıksu arıtma tesislerine ,paket arıtma sistemlerine ya da alıcı ortama deşarjı söz konusudur.

Şehir şebekesi aracılığıyla kanalizasyon bağlantısı bulunan tesislerin bağlı bulundukları belediyelerden,iştiraklerinden (İSKİ,ASKİ,İSU) kanal katılım uygunluk belgesi alınmalıdır.İşletmelerden yetkili merci gerekli görmesi halinde deşarjı yapılacak atıksulardan numune ve analiz istenebilir.

Deşarj İzin Belgesi(DİB),Gayri Sıhhi Müessese Ruhsatı (GSMR) Görüşü ile  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğüne  uygunluk başvurusu yapılır yerinde yapılan denetimler ile uygun bulunması halinde uygunluk yazısı alınmaktadır.

Derin deniz deşarjı yapan tesislerde,derin deniz deşarjı projesi hazırlanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne değerlendirilmesi üzere başvurusu yapılır.Deşarj projesinin değerlendirilmesi sonucu onay verilmesi durumunda uygunluk yazısı alınmaktadır.

Çevresel gürültü konulu çevre izni

İşletmelerin faaliyetlerinin çevresine olan gürültü,titreşim,akustik etkilerinin değerlendirilmesi gerekmektedir.Faaliyet adresinin bulunduğu bölgeye göre (OSB.,belediye mücavir alan gibi) yetkili merciiye işletmenin çevresel gürültü etkisinin değerlendirilmesi hususunda başvuru yapılmalıdır.

Muafiyet olması durumunda

Yerinde yapılan denetim ve ölçümler neticesinde herhangi gürültü kaynağının olmadığı kararı verilen işletmelere gürültü muafiyet yazısı verilmektedir.

**İşletmelerin çevre izin ve lisans kapsamında değerlendirilmesi için izin ve lisans başvurularında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinden uygunluk yazısı alması zorunludur. İl müdürlüğü uygunluk yazısı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri tarafından başvuru tarihinden itibaren en geç 2 (iki) ay içerisinde düzenlenir ve 1 (bir) yıl süre ile geçerlidir.