Atık İthalat ve İhracat İzinleri
Atık ithalatı
31.12.2020 tarih ve 31351 (4. Mükerrer) sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren ‘’ÇEVRENİN KORUNMASI YÖNÜNDEN KONTROL ALTINDA TUTULAN ATIKLARIN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ’’ kapsamında Türkiye gümrük bölgesine girecek Ek-1’deki listede yer alan atıkların, çevrenin korunması yönünden uygunluk denetimine ilişkin usul ve esasları düzenlenmiştir.
İthalatçı
Ek-1’deki listede yer alan atıkları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından Geçici Faaliyet Belgesi veya Çevre İzin ve Lisans Belgesi alan geri kazanım tesislerine sahip sanayiciler bu belgelere istinaden Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde ithal edebilir.
Başvuru
1) Ek-1’deki listede yer alan atıkları ithal etmek isteyen ithalatçı veya temsilcisi, atığın Türkiye gümrük bölgesine gireceği sınır gümrük idaresinin bulunduğu ilin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne Uygunluk Yazısı (Ek-4) almak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Çevre İthalat ve İhracat İzinleri Uygulaması üzerinden başvurur.
2) Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne başvuru, atığın Türkiye gümrük bölgesine gelmesinden en az üç işgünü önce aşağıda belirtilen belgelerle birlikte yapılır:
a) Bilgi formu (Ek-3),
b) 4 üncü maddenin birinci fıkrası kapsamında aranacak belgelerden birinin örneği,
c) 2620.11.00.00.00 GTİP’li atığın ithalinde, menşe veya çıkış ülkesinin yetkili merciinden veya akredite kuruluşlarından alınan ve Ek-1’deki listede atığın madde açılımında belirtilen dros değerlerini karşıladığına dair analiz belgesinin aslı ve tercümesi,
ç) 4012.20.00.90.00 GTİP’li atığın ithalinde, menşe veya çıkış ülkesinin yetkili merciinden veya akredite kuruluşlarından alınan ve ürünün karkas olduğuna dair belge ve tercümesi,
d) 8548.10.21.00.00 GTİP’li atığın ithalinde, menşe veya çıkış ülkesinin yetkili merciinden veya akredite kuruluşlarından alınan ve ürünün ağırlıkça %3’ünden fazla sıvı asit içermediğine dair belge ve tercümesi,
e) 4004.00.00.00.19 GTİP’li maddelerin vulkanize edilmemiş kauçuk hamuru olarak ithalinde, çıkış ülkesinden alınan ürünün vulkanize edilmemiş kauçuk hamuru olduğuna ilişkin özelliklerini gösteren analiz belgesinin aslı ve tercümesi ile hava emisyonu konulu Çevre İzin Belgesi.
3. İthalatçı veya temsilcisi Ek-3’teki bilgi formunu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne verdiği tarihte, formun bir örneğini ilgili sınır gümrük idaresine de yazılı olarak iletmekle yükümlüdür.
Uygunluk denetimi
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından, Ek-1’deki listedeki atıkların 5 inci maddede belirtilen belgeler üzerinden değerlendirilmesi ve fiziki kontrolü sonucunda; uygun bulunması durumunda, Uygunluk Yazısı düzenlenir.
Gerek duyulması halinde atıklardan Bakanlıkça yetkinliği bulunan laboratuvarlarda analiz istenebilir.Atıkların tehlikeli atıklarla kontamine olup olmadığına bakılarak tehlikelilik durumunda Uygunsuzluk Yazısı düzenlenir.
Uygun bulunmayan atık, ithalatçısı tarafından menşe ülkeye/yüklemenin yapıldığı ülkeye iade edilir veya üçüncü bir ülkeye transit edilir.
Kapsam dışı
Ek-1’deki listede yer alan bir atığın numune olarak Türkiye gümrük bölgesine girişi, yıllık 200 kg’ı aşmaması ve ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün uygun görüşünün alınması halinde, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce Kapsam Dışı Yazısı (Ek-6) düzenlenir ve ilgili sınır gümrük idaresine iletilir.
İthali yasak atıklar
Ek-2/A ve Ek-2/B’deki listelerde yer alan atıkların, serbest bölgeler dahil, Türkiye gümrük bölgesine girişi yasaktır.
İthali uygun olan atıkların , Ek-2/A ve Ek-2/B’deki listelerde yer alan atıklarla kontamine olma durumunda Türkiye gümrük bölgesine girişi yasaktır.
Metal hurda ithalat işlemleri
31.12.2020 tarih ve 31351 (4.Mükerrer) sayılı resmi gazetede yürürlüğe giren ÇEVRENİN KORUNMASI YÖNÜNDEN KONTROL ALTINDA TUTULAN METAL HURDALARIN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ(ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2021/23) kapsamında Türkiye gümrük bölgesine girecek Ek-1’deki listede yer alan metal hurdalara ilişkin metal hurdaları ergiterek işlem yapan sanayiciler ile metal hurdaları parçalamak ve boyutlarını küçültmek suretiyle kalitesini ve yoğunluğunu arttırmak üzere ön işlem uygulayan ve bu amaçla Bakanlıktan Geçici Faaliyet Belgesi veya Çevre İzin ve Lisans Belgesi almış olan sanayiciler ithal edebilirler.
Aynı tebliğ kapsamında Ek-2’deki listede yer alan metal hurdaların serbest bölgeler dahil Türkiye gümrük bölgesine girişi yasaktır.
Metal hurda ithalatı yapmak isteyen işletmelerin Ticaret Bakanlığı tarafından yetkili kılınan Çevre ve Şehircilik Bakanlığından Metal Hurda İthalatçı Belgesi alması zorunlu kılınmıştır.
Metal Hurda İthalatçı Belgesi Başvurularında İstenecek Belgeler:
1) Metal hurdayı ergiterek işlem yapan sanayicilerin Bakanlıktan almış olduğu Geçici Faaliyet Belgesi veya Tehlikesiz Atık Geri Kazanım Lisansı, metal hurdayı parçalamak ve boyutlarını küçültmek suretiyle kalitesini ve yoğunluğunu arttırmak üzere ön işlem uygulayanların Bakanlıktan almış olduğu Geçici Faaliyet Belgesi veya Hurda Metal/ÖTA İşleme Lisansı,
2) Nükleer Düzenleme Kurumu tarafından yerinde yapılacak tespit çerçevesinde radyasyon ölçüm sistemine (bu iş için uygun ve kalibre edilmiş sabit ve portatif radyasyon ölçüm cihazlarına) sahip olduğunu gösterir Radyasyon Ölçüm Sistemi Uygunluk Belgesi,
3) Radyasyon güvenliği konusunda eğitim almış personellere ait eğitim sertifikaları,
4) Kapasite Raporu
5) Metal Hurda İthalatçı Belgesi Bedeli Dekontu,
Atık ihracatı
Atıkların ihracatı ve transit geçişi
02.04.2015 tarih ve 29314 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Atık Yönetimi Yönetmeliği kapsamında ihracatı yapılacak,
Tehlikeli atıklar;
a) Ülkemizde atıkların geri kazanımı/bertarafı için gerekli teknik kapasiteye sahip tesislerin bulunmaması,
b) Söz konusu atıkları ithalatçı ve transit devletin yetkili otoritesinin kabul etmesi,
c) İhracata ilişkin iş ve işlemlerin tamamlanması,
durumunda sadece AB ve/veya OECD üyesi ülkeler ile Liechtenstein’a ihraç edilebilir. Tehlikeli atıkların ihracatında EK-5/A’da yer alan ön bildirim (notifikasyon) formu ve EK-5/B’de yer alan uluslararası atık taşıma (movement document) formu kullanılır.
Tehlikesiz atıkların;
a) AB ve/veya OECD üyesi ülkeler ile Liechtenstein’a ihracatında Bakanlıkça belge düzenlenmez, ihracat işlemi başlamadan Bakanlığa bilgi verilir ve kayıt altına alınır.
b) AB ve/veya OECD üyesi ülkeler ile Liechtenstein haricindeki ülkelere ihracatında ilgili ülkenin yetkili otoritesinden izin alınarak Bakanlığa başvuru yapılır. Bakanlıktan onay alınmaksızın ihracat işlemi yapılamaz.
Atıkların ihracatına ve transit geçişine ilişkin esaslar Bakanlıkça belirlenir.