ÇED Görüşü ve Proje Tanıtım Dosyası
ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ (ÇED) NEDİR?
Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED), gerçekleştirilmesi planlanan projelerin çevreye olabilecek olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlenmesinde, olumsuz yöndeki etkilerin önlenmesi ya da çevreye zarar vermeyecek ölçüde en aza indirilmesi için alınacak önlemlerin, seçilen yer ile teknoloji alternatiflerinin belirlenerek değerlendirilmesinde ve projelerin uygulanmasının izlenmesi ve kontrolünde sürdürülecek çalışmalar bütünüdür.
ÇED ile ilgili 25.11.2014 tarih ve 29186 sayılı resmi gazetede yürürlüğe giren Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği hükümlerine tabi faaliyetlere/projelere verilen “ÇED Olumlu” ya da “ÇED Gerekli Değildir” kararları faaliyete başlanması için Kanunen gereklidir.
İşletme faaliyet konusu Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği EK-1 Listesinde yer alması durumunda,‘’ÇED Gereklidir’’ kararı verilen projelerde,Kapsam dışı değerlendirilen projelere ilişkin kapasite artırımı ve/veya genişletilmesinin planlanması ve EK-1 listesine girmesi halinde ÇED Raporu hazırlanması zorunludur. Hazırlanan ÇED Raporları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunularak ’’ÇED Olumlu’’ kararı alınır.
ÇED Yönetmeliği kapsamında EK-2 listesinde yer alan tesisler Proje Tanıtım Dosyası (PTD) hazırlatarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine başvurulmalıdır.Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü değerlendirmesi neticesinde ‘’ÇED Gerekli Değildir ‘’ kararı alınır.
Ek-1 ve Ek-2 listelerinde yer almayan faaliyetleri gerçekleştirecek kuruluşların, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne başvurarak ‘’ÇED Kapsam Dışı ‘’ görüş yazısını almaları gerekmektedir.
Çevrimiçi ÇED Uygulaması
Ek I, Ek II ve Muafiyet Başvuruları 01.11.2013 tarihinden itibaren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen Geçici Referans No ve Erişim kodu ile Çevrimiçi ÇED (e-ÇED) sisteminden yürütülmektedir.
Proje Tanıtım Dosyasının ve ÇED Raporunun hazırlanması ,ÇED Kapsamdışı görüşlerinin alınması hususunda hizmet vermekteyiz.